Hank Williams fødselsdagskoncert

Fistful Of Dollars med venner

Bryggens kulturhus

Tirsdag den 17. september kl. 20.00

Kun 9 år gammel går Hiram King Williams alias Hank Williams rundt i gaderne i Georgiana, Alabama, og er dybt fascineret af den honky tonk-musik, han hører.

Hvor Carter Family spiller den pæne, religiøse musik, forbinder Jimmie Rodgers i starten af det 20. århundrede de hvides hillbilly-musik med de sortes blues og skabte den lidt mere rå blue yodel. Rodgers bliver Amerikas første country super star og lægger den musikalske grund for navne fra Hank Snow og Ernest Tubb til Lefty Frizzell og Merle Haggard. 

Netop Ernest Tubb er en af pionererne for honky tonk-musikken, som bliver den musikalske stilart, der banker i den unge Hanks hjerte. 

Det er på Hanks ture rundt i gaderne, at han møder gademusikanten Rufus Payne alias Tee Tot, som introducerer ham for black blues og black gosple, lærer ham ikke blot at spille guitar og synge, men også hvordan han fanger folks/publikums opmærksomhed, så de er villige til at betale for oplevelsen!  

Omkring 1937 flytter Hank til Montgommery og samler som 16-årig sit band, The Drifting Cowboys. 

Hank Williams and the Drifting Cowboys

I 1947 skriver Hank kontrakt med MGM Records, der udgiver ‘Move It On Over’ som bliver en moderat succes.
Senere samme år kommer så gennembruddet med den gamle Tin Pan Alley-sang, ‘Lovesick Blues’, som Hank fremfører i bedste Jimmie Rodgers-stil.

‘Lovesick Blues’ ligger på hitlisterne i 16 uger, og fra da af er Hank Williams super star.

Luke and the Drifter

Parallelt med Hank’s enorme komponistproduktion – ‘Jambalaya’, ‘Your Cheating Heart’, ‘Mansion On A Hill’, You Win Again’ og så videre – ja listen af sange er næsten uendelig, glemmer Hank aldrig den musikalste ballast Rufus Payne gav ham og indspiller en del albums i denne stil under navnet Luke the Drifter.
Lyt for eksempel til sangen ‘Men With Broken Hearts‘.
Imponerende at en person i tyverne har skrevet sådan en tekst!

Hank Williams var en spinkel og skrøbelig person, der led af spinal bifida (rygmarvsbrok), som forårsagede voldsomme rygsmerter. Det er sikkert årsagen til, at han udvikler han en afhængighed af morfin, der mikset med et stort forbrug af alkohol skaber en mere og mere ustabil person. Hans kone går fra ham, Grand Ole Opry fyrer ham og han er til sidst helt ugleset i branchen.
Nytårsaften 1952 har han hyret en ung studerende, Charles Carr, til at køre ham til Canton, Ohio, hvor han skal spille en koncert.
Tidligt om morgenen den 1. januar 1953 bliver den unge chauffør bekymret for sin passager, og da han mærker at passagerens hænder er iskolde, kører han den lyseblå ’52 Cadillac til det nærmeste hospital i Oak Hill.
Klokken 7 om morgenen erklærer lægen Diego Nunnari Charles’ passager, Hank Williams, for død.

Luk menu